Sokan keresnek meg gyermekekkel kapcsolatos problémákkal. Ezekben a helyzetekben nehéz eldönteni, hogy a gyermekkel vagy a szülőkkel érdemes az üléseket megtartani.

Mindkét esetben először a szülő mondja el, hogy mit lát problémának. Mivel a gyermekkel a szülő van sokat, célravezető, ha a családi rendszer helyreállását a szülőn keresztül tudjuk megindítani. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy a szülők végiggondolják saját reakcióikat, saját maguk által kialakított szokásokat és a gyermek változását segítsék a családi rendszer finom elmozdulásával is.

Ilyenkor a gyermek viselkedésének megfigyelésével sok gondolat indul el, ezek megbeszélése lehetőséget teremt a változások beindulásához.

Csak a gyermekkel lezajló foglalkozások gyakran kevesek.

A szülő ugyanúgy része a családnak, mint rendszernek, ahogy a gyermek. Amennyiben a gyermek a foglakozások után ugyanabban a környezetben éli tovább az életét, ami a kifogásolt viselkedés idején körülvette, akkor ugyanazok a válaszreakciók is adódnak.

A család gondjai és a két szülő eltérő személyisége, és korábbi családjaik eltérései sok konfliktust ereményezhetnek. Ezek feloldása sokszor bonyolult feladat. Az igénybevett, feszült, soszor saját munkájukban és teljesítmányükben is nehéz helyzetben lévő szülők este fáradtan kerülnek szembe a gyerek talán érthetetlen viselkedésével. Nem is mindig állnak a megoldáshoz szükséges módszerek, tapasztalatok a rendelkezésükre. Ezek a konfliktusok gyakran kimondatlanok, lappangók.A konfliktus elmélyülésével a gyermek számára bizonytalan környezet alakul ki.

Mindamellett, hogy fontosnak tartom a gyermekekkel folytatott együttműködést, nagy hangsúlyt kap munkámban a szülőkkel kialakított kapcsolat.

Szükség esetén kollágákkal együtt is dolgozom, hogy a változás megindulásával a család is készen álljon gyermek viselkedésének örömteli alakulására.

DSCF0951
Saródy Vera pszichológus  .
Szülő-konzultáció

„Tudni a nem-tudást, ez a legbölcsebb.” (Lao Ce)

 

vissza
a
Módszerek
oldalra

Bemutatkozás

Kiknek ajánlható?

Módszerek

Technikai információk

Kapcsolat

Csoportok

Eseménynaptár

Első beszélgetés

Együttműködési keretek

Együttműködés
skype-on

Webtérkép