Az emberek kapcsolati rendszerén keresztül megnyilvánuló valós és rejtett folyamatok vizsgálata. Egyéni konzultációban a kliens és környezetének kapcsolatán keresztül a napi aktualitás mögött meghúzódó – serkentő és gátló tényezők feltárásán keresztül érhetők el eredmények.

Szemléletes, könnyen átlátható rendszerekké bontja a valóság teljes képét, segít a folyamatok megértésében.

Szívesen dolgozom ezzel a megközelítéssel. Lehetőséget ad a kliens pillanatnyi hangulatának-állapotának megfelelő, mégis folyamatosan mélyülő együttműködésre, miközben minden részlet világosan rajzolódik ki.

Fontos elemi között talán a legismertebb a játszmák témaköre. Ennek – számomra – leggyakrabban felmerülő területe a forgatókönyv szerűen ismétlődő „tranzakciók”, azaz valamelyik félben hiányokat, feszültségeket hagyó „jelenetek”. Lehet a reggeli indulás, az esti zuhanyozás, villanyoltás; vagy vasárnapi ebéd, karácsony szervezése, esetleg a „nem láttad a szemüvegemet?”.

Milyen feszültségek húzódnak meg ezek mögött a jelenetek mögött és hogyan van, hogy mindig ugyanaz a fél kerül ki – látszólag iciri-piciri – veszteséggel az adott helyzetből?

Első lépésben néhány folyamat sajátosságaira, másodikban ezek hátterére, harmadikban a kilépés lehetőségeire irányul a figyelem.

Fontosnak tartom, hogy sokszor egymást szerető emberek között jönnek létre ilyen folyamatok, ezért a megoldás is a szeretetkapcsolat helyreállítását szolgálja.

A tranzakcióanalízis ennél persze sokkal szélesebb, további területek feldolgozásában is segítséget nyújt.

`06 fehôk I-22
Saródy Vera pszichológus  .
Tranzakcióanalízis

„Tudni a nem-tudást, ez a legbölcsebb.” (Lao Ce)

 

vissza
a
Módszrek
oldalra

Bemutatkozás

Kiknek ajánlható?

Módszerek

Technikai információk

Kapcsolat

Csoportok

Eseménynaptár

Első beszélgetés

Együttműködési keretek

Együttműködés
skype-on

Webtérkép